Belangrijke tips om jouw tanden gezond te houden

Er komt meer kijken bij het gezond houden van je tanden dan ze dagelijks te poetsen. Je hebt waarschijnlijk al van jongs af aan gehoord hoe belangrijk het is om je tanden schoon te houden, maar wat kun je nog meer doen om gezonde tanden te behouden? Verbeter je mondverzorging met deze zeven essentiële gewoonten voor uitstekende tandheelkundige gezondheid.

1. Gebruik fluoride

Fluoride is niet alleen voor kinderen. Dit natuurlijke mineraal verhardt het tandglazuur en helpt gaatjes te voorkomen. Je kunt fluoride krijgen via je tandpasta, sommige mondspoelingen en behandelingen die je tandarts op kantoor of thuis kan bieden. Praat met je tandarts over welke fluoridebehandelingen geschikt zijn voor jou.

2. Let op je dieet

Suikerrijke traktaties en snacks kunnen een aanslag zijn op je mondgezondheid, wat kan leiden tot tandbederf en andere problemen. Probeer ze waar mogelijk te vervangen door gezonde vruchten en groenten, die boordevol antioxidanten en voedingsstoffen zoals calcium, vitamine A en vitamine C zitten. Kaas en yoghurt zijn ook goede keuzes omdat ze veel calcium bevatten en kunnen helpen om tandbederf-veroorzakende zuren in de mond te neutraliseren.

3. Kies je drankjes verstandig

Niet alleen je eten kan de gezondheid van je tanden beïnvloeden. Als het gaat om tandbederf, staan dranken zoals frisdranken en suikerhoudende sappen bekend als boosdoeners. Frisdranken vervangen door gewone melk of water kan helpen je tanden te beschermen. Vers sap is ook vanuit sommige perspectieven een gezondere optie, maar houd er rekening mee dat sap veel suiker bevat, vrij zuur is en kan bijdragen aan glazuurerosie en tandbederf. Het is het beste om sap in kleine hoeveelheden bij een maaltijd te genieten.

4. Poets je tong

Als je twee keer per dag poetst, vergeet dan je tong niet! Voorzichtig je tong poetsen kan helpen om bacteriën te verwijderen die zich op je tong ophopen, waardoor je mond gezond blijft en je adem fris. Je kunt een tongreiniger kopen of simpelweg een tandenborstel met een wang- en tongreiniger gebruiken om elke keer als je poetst bacteriën te verwijderen.

5. Zorg voor je tandenborstel

De micro-organismen die kunnen groeien op je tandenborstel gedijen in een vochtige omgeving. Om dit te voorkomen, spoel je je tandenborstel goed af na het poetsen en bewaar je deze open en bloot in een verticale positie. Dit zorgt voor voldoende luchtcirculatie rond de borstelharen zodat je borstel goed kan drogen. Vervang tandenborstels elke drie tot vier maanden en let op rafelige, versleten borstelharen. Je moet mogelijk de tandenborstels van je kinderen eerder vervangen, aangezien kinderen vaak hard zijn voor borstels!

6. Vermijd tabak

Alle vormen van tabak vermijden is cruciaal om gezonde tanden en tandvlees te houden. Of je nu kauwt of rookt, tabaksgebruik draagt bij aan een overweldigend aantal gevallen van schade aan het mondslijmvlies. De ingrediënten in tabaksproducten vlekken niet alleen je tanden, maar kunnen ook bijdragen aan een slechte gezondheid van het tandvlees en je risico op mondholtekanker verhogen.

7. Praat met je tandarts

Je tandheelkundige professionals staan klaar om te helpen met al je mondverzorgingsbehoeften. Regelmatige controles geven je de kans om vragen te stellen over het gezond houden van je tanden en eventuele zorgen te uiten die je hebt. Ze kunnen je helpen een dagelijks mondhygiëneplan op te stellen dat is afgestemd op je specifieke behoeften, waarbij ze je adviseren over de beste technieken, gereedschappen en producten voor je doelen op het gebied van mondgezondheid.

Samen kunnen deze tips je helpen om veelvoorkomende tandproblemen op afstand te houden en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Integreer deze topadviezen vandaag nog in je mondgezondheidsroutine om de algehele gezondheid van je mond te bereiken. Praat met je tandarts in Bilthoven over de beste mondzorg.

Bron: https://tandartsheeren.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*